duminică, 30 octombrie 2016

Îngeri cu chip de oameni sau oameni cu chip de îngeri...

Astăzi retrăiesc nişte momente deosebite. Nişte amintiri nespus de dragi mă răscolesc. Amintiri ce se petreceau cu mai bine de şapte luni în urmă. Amintiri ce s-au implantat adânc în inima mea şi pe care nici nu vreau şi nici nu aş putea să le uit vreodată. Nişte amintiri ce se vor transforma în stropi de Veşnicie în Cerul lui Dumnezeu.
Se întâmpla în luna martie a acestui an să mă plimb prin palas într-o zi de duminică frumoasă. Am auzit deodată aplauze, cântece frumoase, veselie şi voie bună. Şi cum să stai deoparte când auzi aşa ceva? M-am apropiat şi am auzit un copil cântând. Alături de el, alt copil picta nişte tablouri deosebit de frumoase. La alţi câţiva metri, o doamnă nespus de dragă cu părul lung şi blond îi schimba negativul copilului - la fel de frumos şi blond - care cânta. Nu mi-a fost greu să-mi dau seama că este vorba despre o mamă şi un fiu. Cântecele curgeau unul după altul fără ca băiatul să obosească. Nu-mi puteam explica acest lucru, şi totuşi era adevărat. Un domn şi-a făcut apariţia cu un bidonaş de apă pe care i l-a întins băiatului care cânta. Era tatăl său, am presupus eu atunci. Mai apoi am aflat că în minunata familie pe care aveam să o cunosc, mai exista un membru - sora mai mare a cântăreţului ce m-a fermecat.
Cum stăteam aşa şi filmam fiecare cântec de al băieţelului, la un moment dat, mama lui a schimbat negativul cu unul de la Vama Veche - "Epilog". Nu a durat mult şi eram toată în lacrimi. Nu mai vedeam ceea ce filmam, nu mai puteam vedea nimic. Pur şi simplu plângeam. Da, sunt o fire mai emotivă, dar cine nu ar plânge când ascultă o asemenea piesă cântată de un copil cu o voce absolut superbă?
La un moment dat, cum încercam să-mi şterg lacrimile pentru a vedea ce filmez, s-a apropiat de mine nimeni altcineva decât frumoasa doamnă - mămica dragului cântăreţ. M-a îmbrăţişat şi m-a întrebat de ce plâng...I-am spus că mi se pare incredibil ceea ce fac. Între timp aflasem şi scopul lor: Alex picta tablori pe care le vindea, iar Thomas şi sora lui - Maria Luisa- cântau pentru a construi o casă pentru copiii din Kenya. Vi se pare imposibil, ştiu. Adică veţi spune: cum pot aceşti 3 copii să realizeze un lucru atât de măreţ? Şi eu vă spun că se poate. Familia Andrici (Matilda, Ştefan, Luisa şi Thomas) împreună cu alţi colaboratori precum Alex David, Francesca şi alţii, formează o echipă deosebită care luptă să aducă frumuseţea în lume. E uşor să te trezeşti într-un pat moale, cofortabil, într-un cămin călduros, să ai hrană, dar mai presus de toate, e bine să te foloseşti de toată această gamă de tehnologii nou apărute pe piaţă. E greu să ai un telefon modest în timp de toţi visează la un iPhone 6, sau 7. E greu să porţi o singură pereche de pantofi când alţii îi schimbă aproape lunar. E greu să porţi aceeaşi haină, în câteva luni nu va mai fi la modă. Şi totuşi, vă vine să credeţi sau nu, copiii din Kenya nu au nici măcar apă. Da, e adevărat. Pentru că domna Matilda mi-a împărtăşit cum trăiesc acei copii. Pe ei doar iubirea îi ţine în viaţă. Ei nu ştiu de iPhone, tabletă, laptop, KFC BMW etc. Şi totuşi au o bucurie mai mare în inimi. Ei trăiesc pentru ziua de azi, nu pentru ziua de mâine. Ei ştiu că ziua de mâine nu le aparţine. Nu e cutremurător? Cum pot acei copii din Kenya să se bucure în timp ce noi nu? Cum? Păi simplu: familia Andrici şi colaboratorii săi şi-au unit mâinile cu iubire şi au pus în practică planul lor de a merge peste hotare.
Da, ştiu că sunt mii de copii în ţara noastră care mor de foame, am putea foarte bine să ne îngrijim de ei. Şi totuşi, cine ar putea să traverseze atâtea ţări anual ca să ducă o mângâiere copiilor flămânzi, săraci şi goi? Cine şi-ar putea pune banii şi concediul deoparte pentru a petrece vacanţa alături de copiii din Kenya? Cine altcineva decât minunata familie Andrici?
Cu altă ocazie ne-am întâlnit la o activitate pentru copiii cu autism. Aceiaşi copii m-au fermecat şi de data aceasta, pentru că am văzut în ei iubirea de a-i ajuta nu doar pe copiii de peste hotare ci şi pe copiii cu autism.
Eu nu am ajuns în Kenya, dar a venit Kenya la mine. Port şi acum o brăţară pe care mi-a dăruit-o doamna Matilda, împletită de către o bătrânică din acel ţinut, din păr de capră. E minunată. Mi-aş dori să ajung şi eu odată în deşetrul african să-i întâlnesc pe acei copii dragi. Să le oferi o bomboană copiilor de acolo este un lucru extraordinar pentru ei. În timp ce noi aruncăm atâta hrană zilnic, ei ar da orice să aibă o coajă de pâine.
 Dumnezeu i-a înzestrat pe Thomas şi Luisa cu nişte daruri deosebit de frumoase: cu nişte voci sublime, calde şi suave. Ei au înţeles să-şi folosească darurile pentru că la sfârşit, când povestea noastră se va termina, vom fi întrebaţi ce am făcut cu darurile noastre? Cum le-am investit? Ei şi-au creat propria poveste care m-a fermecat. Tu cum îţi scrii povestea? Mai poţi să te plângi că-ţi lipseşte ceva?
Mă bucur că există frumuseţe în lume. Mă bucur când văd atâta iubire răspândită, când văd atâta jertfire, atâta sacrificiu în scopuri caritabile.
Haideţi să luptăm pentru o lume mai bună, mai frumoasă, mai plină de iubire !!

Vă las aici nişte link-uri despre minunata familie Andrici. Bucuraţi-vă de ei! sper să-i întâlniţi şi live. Eu i-am întâlnit şi mi-am făcut nişte prieteni pentru Veşnicie!

https://www.youtube.com/watch?v=9CNmF9_JLo8

https://www.youtube.com/watch?v=ZpRs0MqIL6c (aici eram live cu ochii plini de lacrimi. O puteţi observa pe mama lui Thomas cum traversează locul pentru a veni lângă mine. )

Bucuraţi-vă oameni dragi! Bucuraţi-vă de prieteni, de natură, de iubire, de tot ce vă trimite Dumnezeu! Bucuraţi-vă de viaţă, de sănătate, de lucrurile minunate pe care le puteţi face! Bucuraţi-vă de călătorii, mai ales de o călătorie în Africa, dacă veţi avea ocazia să o faceţi!



Mulţumesc, Doamne, pentru aceşti îngeri minunaţi! 

Copyright:
 Sharing Love
Pensula unui copil în sprijinul altor copii
Bogdan Velea
Matilda Stefan Andrici
Thomas Andrici 
Marialuisa Andrici
Alex David

sâmbătă, 22 octombrie 2016

Valul mării zbuciumat

Țărmul mării mă face mereu să mă gândesc că nu-s decât o mână de lut. Când scriu ceva pe nisipul mării, valul îl șterge într-o fracțiune de secundă îndepărtând orice urmă.
Dar de ce prezentul nu e ca vaul mării? De ce nu vine cu valul său învolburat să șteargă toate urmele trecutului? De ce rămân țintuitã în amintiri în loc să îmi iau zborul ca niște pescăruși spre cerul albastru și senin?
De ce mai există amintiri dacă nu le pot uita pe cele care dor? De ce nu am puterea să îndepărtez din mintea mea pe cei care au lăsat o urmă în trecut?
Îmi este dor de propria mea eliberare, să simt că sunt liberă și nimic să nu mă poată ține...să simt că pot pluti pe mare ca o barcă ce își cunoaște bine ținta. Îmi este dor să construiesc castele din nisip și să privesc cum vine valul să mi le dărâme fără să mă supăr.
Împart amintirile în găletușe colorate. Le bătătoresc cu lopățica din plastic a indiferenței și fac un castel din el, fix pe malul sufletul meu. Un val de amintiri se aruncă asupra castelului meu, plin de furie, încercând să-l nimicească. Dar...zadarnic: castelul meu e de neclintit. Mintea mea se încăpățânează cu putere și nu vrea să cedeze amintirile din trecut în schimbul celor prezente.
De un lucru sunt sigură: toate m-au ajutat să fiu cine sunt astăzi, așa că nu mai are rost să renunț la ceea ce m-a zidit, chiar dacă a făcut-o într-un mod dureros.
Poate că e momentul de o nouă acceptare...să mă accept așa cum sunt...

                                                                                                                                               Alinador

marți, 11 octombrie 2016

Octombrie gri

 E un octombrie posomorât. Parcă plânge cerul prin stropii reci de ploaie, iar vântul își face simțită prezența. Nu simți ce rece e afară? Nu mi-ar ajunge cel mai gros șal  și nici cel mai fierbinte cappuccino pentru a-mi încălzi trupul înfrigurat. Nu mi-ar fi de ajuns nici o haină groasă de lână… pentru că inima nu poate fi încălzită cu nimic…cu nimic altceva decât cu iubire. În naivitatea mea de copil, credeam într-o zi că pot găsi căldură în iubirea ta. Dar m-am înșelat amarnic. Nu am găsit-o. 
 Ce păsări călătoare sunt gândurile mele… Parcă ar vrea să plece spre cele mai calde anotimpuri, dar se izbesc  de cutia mea craniană în încercarea lor de a se elibera.  Și încep să se învârtă toate  în interiorul meu, și se frământă de parcă ar fi o cafea ce dă în clocot într-o dimineață friguroasă de octombie. Nu știu cum reușești să-mi ții mereu gândurile captive. Mi le vei elibera vreodată? Mi le vei lăsa vreodată să zboare liniștite? Sau îmi vei ține gândurile ca niște privighetori în colivia sufletului tău ? 
 Octombrie gri… Un picur rece se prelinge pe obazul meu drept. E un strop de ploaie sau e propria-mi lacrimă? Cum îmi voi da seama care e granița dintre lacrimi și stropii de ploaie? Cum îmi voi da seama care e granița la care trebuie să mă opresc  și să te privesc cu ochi de toamnă?  Cândva te rugam să mă înveți să te iubesc…acum te rog să mă înveți să te uit, pentru că singură nu reușesc. Și mă tem că nu voi învăța niciodata…nu atât timp cât privirea ta rece și tomnatică mi se ivește în fața ochilor ca o fatasmă gata să plece pe cărări brumării.  
 Mai bine lasă-mi gândurile libere. Dă-le libertatea să zboare spre cărări de bucurie, spre limanuri de pace, spre pajiști de iubire. Nu mi le mai ține prizoniere, oferă-le libertatea după care tânjesc… 


                                                                                                                Alinador